Sula Turlag til Sota Sæter og Tverrådalskyrkja 29. -31. august

Den observante leser vil reagere på den endra datoen for turen. Det har sammenheng med at Sota var fulltegna på den opprinnelige datoen. Men tur skal det bli.

Når vi legger helgetur til nabofylket vårt Oppland, så er det fordi Skjåk kommune er ei av landets mest spennende og varierte fjellkommuner. Her finner vi barsk høyfjell og breer og frodige, idylliske daler med bygdelag og byggeskikk som knapt har endra seg i siste hundreåret.

Ikke minst gjelder det Sota Sæter. I følgje sagn blei øvre del  av Gudbrandsdalen befolka fra Jostedalen i Sogn etter Svartedauden. Jostedalsrypa, stam-mor til Skjåkveran, kom over slo seg til, nettopp ved Sota.

Og dagens Sota Sæter er ei utrolig flott setregrend med eldgamle hus i vakker ramme. Denne eies i dag av Den Norske Turistforening. Og drives som vanlig turisthytte. Dette blir altså vårt utgangspunkt for fjellturene.

For å komme dit går veien om Linge-Eidsdal-Geiranger-Grotli, og videre til Dønfoss  Bru i Skjåk, før vi tar av opp Bråtådalen med ca. 25 km til Sota. (se annonse) Det er et bra veistykke dit og vi må regne med ca. fire til fem timer fra Sula.

Lørdag etter frokost er vi klar til dagens tur; Tverrådalskyrkja 2088 moh. Selve turen burde være grei: Det er en drøy motbakke (ca. 1350m) som avsluttes med brevandring. Men så får en også lønn for strevet! Det som finnes av tinder og breer i dette kjerneområdet av Breheimen ligger bretta ut for for våre øyne.

Vi må nok regne med åtte timer tur-retur Sota Sæter, men så har vi gjort oss fortjent til solid middag, interessante kommentarer og god nattesøvn.

Søndag. Ny dag med nye gevinster for den som har ork. Det kan bli aktuelt med en tur i Mysubuttdalen..hvor DNTs  Sleom, ei selvbetjent hytte ligger. Etter ca. fire km bomvei til Mysubuttsetra, vil det ta om lag tre timer til hytta og litt mindre tilbake.

Men uansett, – det ville forundre oss om ikke våre medvandrere vil la seg imponere og sjarmere av naturen i denne innfallsporten til Breheimen.

Påmeldingsfrist onsdag 27. august.

Turledere: Øygunn og Børre Vegsund tlf. 905 21 460/922 97 569